הסוד הבריא שמסתתר בצבעים
אנחנו רגילים לבחור ירקות לפי הרגל, נוחות או טעם, אבל מתחת לפני השטח (והקליפה), מסתתר סוד צבעוני וחשוב: מסתבר שלצבע של הצמחים יש הרבה יותר משמעות ממה שנהוג לחשוב – והוא יכול לרמוז על האיברים או המערכות שהוא תומך בהם. הירקות והפירות מכילים חומרים בשם פיטוכימיקלים- רכיבים פעילים מהצומח – פיגמנטים שנותנים את הצבע הייחודי לירקות ופירות וחיוניים לשמירה על בריאות הגוף ולהגנה מפני מחלות לכן מומלץ לאכול סאופן יומיומי מכל הצבעים וכך לספק הגנה אופטימלית לגוף.
אז מה כל צבע אומר ואיך הוא שומר על הגוף שלנו?
אדום – ללב, לכלי הדם ולערמונית. החומר הבולט בקבוצה זו הוא הליקופן. זהו נוגד חמצון חזק שנמצא שהוא בעל יכולת הגנה על הלב, כלי הדם ואפילו הערמונית. בקבוצה זו נוגדי חמצון נוספים עוצמתיים שמקנים צבע אדום ונמצא במחקרים כי הם בעלי יכולת לשפר את זרימת הדם ולהוריד את רמות הכולסטרול.
- איפה הם נמצאים? ליקופן נמצא בעיקר בעגבניות ואבטיח. נוגדי חמצון נוספים המקנים את הצבע האדום נמצאים ברימונים, תפוח אדום, תותים ועוד.
- איך נשלב בתפריט? הכי פשוט- רוטב עגבניות עם עגבניית מגי או סלט עגבניות ווויטני עם מוצרלה – למתכון ולמשקיענים- ניתן להכין כוס מיץ רימונים. https://bit.ly/3JPFYrH
כתום וצהוב – לבריאות העור ומערכת החיסון. החומר הבולט בקבוצה זו הוא הבטא קרוטן המוכר אולם יחד עמו עוד קרוטנואידים נוספים המשמשים כולם כנוגדי חמצון ומקנים את הצבע הכתום- צהוב. הקרוטנואידים הם נוגדי חמצון וחלקם גם משמשים כמקור לויטמין A . מחקרים הראו שהם חשובים להגנה על העור, לתפקוד של מערכת החיסון, לגדילה ועוד.
- איפה הם נמצאים? פלפל כתום, גזר, דלעת, בטטה, משמש, מנגו, פירות הדר ועוד.
- איך נשלב בתפריט? פלפל כתום בסלט, מרק כתום, פלחי מנגו כנשנוש או בסלט חסה, מיץ תפוזים.
ירוק – הפחתת הסיכון לסרטן, שמירה על הראייה. החומר הבולט כאן הוא הכלורופיל וכן הלוטאין. הכלורופיל נמצא במחקרים כנוגד חמצון חזק התורם להפחתת הסיכון לסרטן. לוטאין חשוב לשמירה על הראייה ולסינון קרני האור הכחול בעין.
- איפה הם נמצאים? בעצם בכל הירוקים אולם בכמות גדולה במיוחד בעלים ירוקים כהים כמו חסה, תרד, פטרוזיליה, ברוקולי ועוד.
- איך נשלב בתפריט? סלט חסה, טאבולה, ברוקולי מוקפץ או שקשוקה תרד
לבן – האנטיביוטיקה של הטבע. בקבוצה זו תרכובות גופרתיות הבולטות שבהן הן האליצין והקוורצטין שנמצאו כבעלי יכולות אנטי דלקתיות, אנטי חיידקיות ונוגדות חמצון.
- איפה הם נמצאים? בצל, שום, כרישה, כרובית
- איך נשלב בתפריט? כדי לקבל את מלוא היתרונות כדאי לאכול אותם חיים ולכן שימוש מומלץ למשל: בצל בסלט, שום כתוש עם שמן זית על הלחם או כתוספת לממרחים כמו אבוקדו, חומוס וטחינה.
סגול – למוח ולהזדקנות טובה. הצבע הסגול מגיע מהפיגמנטים הסגולים שנקראים אנטוציאנינים, אלו נוגדי חמצון חזקים התורמים להאטת תהליכי ההזדקנות ובמיוחד הזדקנות המוח.
- איפה הם נמצאים? כרוב סגול, סלק, דובדבנים, שזיף ופירות יער, ענבים סגולים
- איך נשלב בתפריט? שזיף וענבים סגולים טריים, כרוב סגול אפוי בתנור, סלט סלק או מרק סלק