מחקר חדש קובע: אם אתם רוצים לרדת במשקל תתחילו להינות מהאוכל שלכם

מחקר בראשות חוקרים מאוניברסיטת ברקלי שתוצאותיו פורסמו לאחרונה במגזין Nature (1)  מצביע על כך שהנאה מהאכילה יכולה להוות דוקא מפתח לשמירה על משקל בריא.

שוחחנו עם התזונאית שלנו גלית שניר כדי לשמוע על תוצאות המחקר ואיך זה יכול לעזור לנו בניהול המשקל.

מה בעצם ראו במחקר?

“המחקר בדק עכברים שהיו רגילים לדיאטה עשירה בשומן ונמצא שנוצר אצלם שיבוש שגורם לירידה ברמות הדופמין שהוא הורמון הקשור להנאה. לכן כאשר קיבלו מזון מפנק עתיר שומן, מלח או סוכר לא נצפתה תגובת ההנאה מהאוכל לעומת עכברים שהיו רגילים לאכול דיאטה סטנדרטית מאוזנת.

מסקנת החוקרים היא כי דיאטה כרונית עתירה בשומן יוצרת שינויים במוח שמשבשים מנגנון טבעיים האחראים על הנאה מהאוכל”.

אם כך מה ההסבר לכך שאנשים בעודף משקל אוכלים יותר?

“באופן פרדוקסלי הנאה מהאוכל היא לא בהכרח סיבה לעליה במשקל.

ההסבר שמציעים החוקרים הוא שדוקא כאשר לא אוכלים מתוך הנאה אמיתית מתחילים לאכול כתוצאה מסיבות אחרות כמו שעמום או הרגל. גם בקליניקה לא מעט פעמים אנחנו נתקלים באנשים שאוכלים הרבה ולא נהנים מכך בכלל ומחקר זה מציע הסבר חדשני לכך בדמות שיבוש במערכת התגמול וברמות הדופמין”

האם יש לזה פתרון?

“אחד הפתרונות שמציעים החוקרים הוא שיקום ההנאה מהאכילה על ידי אכילה מתוך מודעות ותשומת לב לאוכל- לטעם, לריח, למגע ועוד. כך ניתן להעלות את ההנאה מהאוכל ולמנוע אכילה כתוצאה מהרגל או שעמום”.

יש מזונות שיכולים להיות טובים יותר לאור ממצאי המחקר?

“בהחלט, אומרת שניר. דוקא כאשר רוצים לרדת במשקל חשוב לשלב מזונות שאנחנו אוהבים ולא לנסות להמנע מהם”.

“כל אחד מכיר את עצמו ויודע מה המאכלים שיותר אהובים עליו לאחד זה יהיה עוגה, לשני גלידה ולאחר ארוחה במסעדה אהובה. אפשר לשלב הכל ביחד עם תפריט מאוזן ועדיין לרדת במשקל. לרוב פעם בשבוע גם עונה על הצורך בהנאה וגם לא מקלקל את הדיאטה”.

ומה עם ירקות ופירות? גם מהם צריך להינות?

“כמובן, אומרת שניר, אוכל בריא לא צריך להיות עונש וחשוב להינות גם ממנו. ירקות ופירות מכילים מגוון עצום של זנים ששונים בטעם, במרקם ובארומה שלהם. לדוגמא עגבניית מגי שהיאזן ייחודי של חברת הזרע ומצטיינת בכך שהיא עגבניית טעם בעלת ארומה מעולה וטעם של פעם.למי שכבר לא נהנה מהסלט שלו או מרגיש תחושת שעמום מומלץ לנסות ולהינות מחדש.

יש לך עוד טיפים שיכולים לעזור בהתמודדות היומיומית?

“בטח! להקפיד על אכילה נכונה ומודעת בכל ארוחה: לשבת ליד שולחן, לשים את האוכל בצלחת ולכבות מסכים כך נצליח להתרכז באוכל- בטעם שלו ובהנאה ממנו. להוסיף ” מעודדי טעם” כמו תבלינים ועשבי תיבול, רטבים ולגוון את הארוחות השגרתיות עם ממרחים חדשים או מתכונים חדשים. בנוסף חשוב לשים לב גם כשאנחנו נהנים מתי אנחנו כבר מרגישים מסופקים וזה הזמן לעצור.”

כדי להינות יותר מהסלט שלכם שלבו עגבניית מגי שהיא עגניית טעם.